Bu yazı Shopify Mağazamızın Temasını Özelleştirmek – Bölüm 1 yazısının devamı olduğu için öncelikle onu okumanızı tavsiye ederim. Önceki yazıda tema özelleştirmesiyle ilgili genel bilgilere ve tema ayarlarının nasıl yapılacağına değinmiştik, şimdi sıra modülleri (Shopify adıyla “sections“) nasıl ayarlayacağımızı yani Shopify mağazımızın ana içerik ve yerleşimini nasıl yöneteceğimizi göreceğiz.
Shopify Tema Modüllerinin Özelleştirilmesi
Tema özelleştirme sayfamızda bu sefer “Sections” alanını seçerek başlıyoruz. Bu alanda kullandığımız temaya göre farklılıklar gösterebilecek bazı modüllerimiz var. Bu modüllerin her biri her tema da bulunmasa da ya da bazı temalar için geliştirilmiş özel modüllerle de karşılaşabilsek genel olarak ayarları ve düzenlenmeleri aynı yöntemle yapıldığı için amacımız ana mantığı kavramak ve tema bazında aynı mantıkla tüm istediklerimizi yapabilmek.
İlk oynayacağımız alan “Header” bölümü. Header sayfamızın üstünde bulunan, logomuz, üye girişi, arama ve ana menümüz gibi fonsiyonları bulunduran bölüm.
Buradan özellikle yapmamız gerekenler logomuzu yüklemek, büyüklüğünü ayarlamak, menümüzü seçmek (menü ayarlarına daha sonra değineceğiz), kullanacaksak duyuru bandımızı ayarlamak gibi işlemler.
Menu hariç diğerlerini istediğimiz gibi değiştirip sonuçlarını görmek, deneme yanılma yöntemiyle ilerlemeyi tavsiye edebilirim. Menü için ise şimdilik dokunmayıp, menü konusuna hakim olduktan sonra oynayabiliriz.
Menülere hakim olmak için bu yazıyı okumak faydalı olacaktır:
Shopify Mağazamızın Menülerini Yönetmek
Header ile işimizi bitirince yine nispeten daha sabit alanlardan biri olan “footer” bölümüne geçebiliriz. Footer sitemizin en altında bulunan bölüm.
Bu bölümde shopify mağazamızın footer alanında bulunmasını istediğimiz tüm alanları yönetiyoruz. Debut teması özelinde menülerimizi seçiyoruz, e-posta bülteni abonelik formu ekleyebiliyoruz, ödeme sistemlerinin ikonlarını ekleyebiliyoruz ve burada bulunan “Theme Settings” alanında footer’a özel ayarları yapıp, burada görüntülenecek sosyal medya hesaplarını girebiliyoruz.
Header ve Footer bölümlerini bitirdiğimizde ise işin asıl zevkli bölümü kalıyor. Sayfada kullanacağımız tüm modüllerle içerik ve yerleşimi ayarlamak.
Bunu yaparken sitemizin ana yerleşimini önce ayarlayıp daha sonra ihtiyaçlarımıza, sitenin performansına, vs göre bu özelleştirmeleri düzenli olarak gözden geçirmek de fayda var.
Shopify temalarının ana mantığı sayfanın içerisine yerleştirdiğimiz farklı içerikleri kendi stillerinde sunan modülleri sayfamıza yukarıdan aşağı sıralama üzerine dayanıyor. Her temada bu modüllerin stilleri temaya uygun olarak değişebiliyor, farklı özel modüller gelebiliyor ama ayar ve özelleştirme işlemleri her zaman aynı.
Bu çalışma sırasında benim tavsiyem tüm modüllerle teker teker denemeler yapıp önce hepsinin sınırlarını ve yeteneklerini görüp daha sonra bunları göz önüne alarak sayfa planlamasını yapmak.
Her modülü teker teker incelerken temanın tüm modüllerini görüp sayfaya ekleyebilmek için “Add Section” butonunu kullanıyoruz. Burada tüm modülleri görebilir, üzerine tıklayıp “Add” butonu ile sayfaya ekleyebiliriz.
Siteye eklediğimiz modüllerin yerleşimlerini yanlarındaki noktalı alandan tutarak sürükle bırak yaparak kolayca ayarlayabiliriz.
Üzerinde değişiklik yaptığınız bir modülü siteden kaldırmak için modül ayar alanı açıkken “Remove section” butonunu kullanıyoruz.
Bu özelleştirme işlemlerini sayfa menüsünü kullanarak sitemizin tüm sayfaları için tamamlıyoruz.
“Save” butonuna bastığımızda sitemiz neredeyse yayına hazır şekilde karşımızda (çalışırken aralarda save etmeyi unutmayın):
Temamızı da özelleştirdik ve şimdi sıra sitemize özel sayfalar eklemeye geldi.